Admin Admin
Broj komentara : 20 Join date : 2008-03-02
 | Naslov komentara: DONNA ARES (Azra Kolakovic) Sat May 10, 2008 10:44 pm | |
| DONNA ARES Biografija
Pravo ime Donne Ares je Azra Kolakovic. Rodjena je 01.01.1977. u Bihacu, BiH. Muzikom se bavi od malih nogu, obzirom da su joj oba roditelja muzicari, definitivno je naslijedila muzicki talenat. Majka predaje klavir u muzickoj skoli, a otac bivsi pop-rock gitarista.
Zavrsila je nizu i srednju muzicku skolu, studirala je engleski jezik, a kaze da i danas voli klasicnu muziku kojom se bavila cijelo djetinjstvo, te pripremala za inozemnu akademiju, instrumentalni odsjek, koju danas nazalost nema zavrsenu, jer je nesretni rat sprijecio u tome.
Kao djevojcica pjevala na djecijim festivalima, a vec od 14-te godine nastupa sa pop rock grupom Camino Verde po lokalnim diskotekama kao pjevacica i klavijaturista, a vec sa 16 godina pise prve stihove i muziku i snima svoju prvu pjesmu.
1997 prvi put javno nastupa pod imenom Donna Ares na hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije Dori ‘97, a iste godine ostvaruje veliki uspjeh sa svojom pjesmom “Kazna” na festivalu Bihac ‘97, koja je lansira visoko na sve top liste u BiH.
Ubrzo zatim, 1998, snima svoj prvi autorski album “TI ME VISE NE VOLIS”, pod producentskom palicom Ljubovci Dzavida u Sani Records studiu u Dusiburg-u, u Njemackoj.
Ovaj album dozivljava odlican prijem kod publike, a istoimena pjesma postaje veliki pop hit.
Nakon dvije godine izlazi album DONNA LIVE 2000, gdje je snimila i obradila stare folk hitove, ali i popularne evergreen-e poput popularnih “Woman In Love”, “I’m so excited” i sl, i ovim albumom skrece veliku paznju na sebe, ali i izaziva burne i ostre reakcije medija i struke, jer je spojila dva do tada inace nespojiva stila, sto je publika odlicno prihvatila, a struka zestoko kritikovala.
1999. izazvana negiranjem njenog folk poteza, pise tekst i muziku za pjesmu “SVIRAJ NESTO NARODNO”, koju je snimila u duetu sa folk zvijezdom Halidom Beslicem.
Pjesma je premijerno izvedena na festivalu Forte 2000, a 2001 uvrstena na album “Mix 2″ uz odlican odabir ponovo starih folk hitova, medju kojima je i duet sa Kemalom Malovcicem “KCERI MOJA ALIJI DAL DA TE DAM”, te “PROKLETA JE AMERIKA” i mnoge druge stare pjesme.
“Sviraj nesto narodno” lansira Donnu medju najtrazenije pjevace iz BiH, a ona sama kaze da se takva pjesma pise jednom u najmanje 10 godina.
2002 izlazi album “CUVAJ SE DUSO” sa istoimenim hitom, pored kojeg su se izdvojile i “STA JE SUNCE”, “JA SAM TATIN SIN”, “STA SMO TI I JA” …
Ponovo slijedi mala pauza sto se autorskog dijela tice, ali Donna ne miruje te poklanja svojoj publici novi album “MIX III” sa vrhunskim obradama pjesama kao sto su “MOJ DILBERE”, “BILO CIJA” i jednom novom temperamentnom pjesmom pod nazivom “PJESMO MOJA”. Ovaj album je svrstan u redovne “dernek” albume, sto Donna i potvrdjuje publici odlicnim nastupima, te sadrzajem veoma bogatog i sarolikog repertoara. Kaze da joj je svaka svirka kao novogodisnja zabava i postaje omiljena kod publike kad su upravo dobra festa i interpretacija u pitanju.
Album “JACKPOT” smatra svojim najboljim izdanjem, gdje takodjer ne miruje kad su dueti u pitanju. “OVE GODINE” duet sa Serifom Konjevicem ostvaruje odlican uspjeh, pored mega hita “TO MI NIJE TREBALO” i posebno velikog koncertnog hita “UBILA ME TVOJA NEVJERA”.
2006 izdaje album “NEMAM RAZLOGA ZA STRAH” koji je poseban po tome sto je po prvi put uzela za sebe pjesme drugih autora kolega. Sa ovog albuma se posebno izdvojila “IDI IDI MOJA VILO” koja savrseno asocira na ona zlatna vremena narodne muzike kod nas, te je Donnina omiljena pjesma upravo zbog toga sto se skupa sa velikom ekipom od 10 ljudi koji su svirali, pjevali i skupa radili na tome da ostvare pravi autenticni zvuk narodne muzike 70/80-ih godina.
2006 takodjer izlazi prvo DVD izdanje “Donne Ares - The Best of 1997/2006″ Video kolekcija.
Iste godine dozivljava ogroman uspjeh u susjednoj Srbiji, gdje njena pjesma “To mi nije trebalo” dozivljava svoj pravi vrhunac, te osvaja sve nagrade za apsolutni hit godine.
Nakon toga izdaje jos jednu best of kompilaciju, te se time prikljucuje i najvecoj muzickoj industriji danas, Grand produkciji.
Nedavno je proslavila svoju prvu deceniju estradnog i umjetnickog djelovanja velikim jubilarnim koncertom u Bihacu.
Donna Ares se pored muzike takodjer bavi grafickim dizajnom i video i audio produkcijom, a u slobodno vrijeme i slika.
Autorica je uglavnom svih svojih pjesama, obozava balade “Sta smo ti i ja” i “Podsjetnik na ljubav”, a pjesma “To mi nije trebalo” je njena licna karta, po senzibilitetu, a posebno po stilu i nacinu muzickog izrazavanja.
Kaze da voli “kad je zestoko, ali ipak malo balkanski srceparajuce”.
Put do zvijezda joj nije bio lak, ali drzi se toga da sreca prati hrabre i odvazne, jer ako slijedite put srca, nista nije nemoguce …
Izvod sa njenog sajta www.donna-ares.com Diskografija 1998-TI ME VISE NE VOLIS Diskografska kuca S RECORDS Kasetni No SR 1001 01.Sta mi vrijedi 02.Ti me vise ne volis 03.Nemoj lagati 04.Kazna 05.Vodi me 06.Meni nije zao 07.Reci mi da znam 08.Budi kraj mene 09.Pustite me nocas 10.Be my friend  2000-LIVE
Diskografska kuca NIMFA SOUND Kasetni No NS 07101.Idi, idi 02.Donna mix 03.Idi, idi (2) 04.Sta mi vrijedi 05.Ti me vise ne volis 06.Pustite me nocas 07.Kazna 08.Budi kraj mene 09.N.Y State of mind 10.Stop 11.Woman in love 12.Be my friend   2001-SVIRAJ NESTO NARODNO + MIX 2Diskografska kuca INTAKT RECORDS Kasetni No ? 01.Sviraj nesto narodno 02.Prokleta je Amerika 03.Kceri moja 04.Koza mi je tjesna 05.Carolije, sukarije 06.Nevaljala 07.Vec videno 08.Cororo 09.Pustite me da ga vidim 10.Casna sestra 11.Ja necu da ga vidim 12.Crazy 13.Colour of my love 14.Greatest love of all   2002-CUVAJ SE DUSODiskografska kuca INTAKT RECORDS Kasetni No CD 087 01.Amerika 02.Sta smo ti i ja 03.Cuvaj se duso 04.Ostavljas me nocas 05.S tobom ili bez tebe 06.Ja sam tatin sin 07.Idemo do dna 08.Sta je sunce 09.Samo voli me 10.Sviraj nesto narodno   2003-NEMOJ DA POGADAM (Condorcom)01.Sta je sunce 02.Sviraj nesto narodno 03.Ti me vise ne volis 04.Nemoj da pogadam 05.Pustite me nocas 06.Amerika 07.Ja sam tatin sin 08.Ostavljas me nocas 09.Sta smo ti i ja 10.S tobom ili bez tebe 11.Idi, idi 12.Kazna 13.Cuvaj se duso 14.Sta mi vrijedi 15.Samo voli me 16.Be my friend 2004-Mix 3 (Song Zelex CD 069)01.Moj dilbere 02.Ti nisi ti vise 03.Pjesmo moja 04.Ja te volim 05.Bilo cija 06.Nocas mi srce pati 07.Ederlezi avela 08.Voljela sam voljela 09.Kceri moja 10.Rastajemo se mi 2004-Megamix (Song Zelex CD 111)01.Kazna 02.Sta je sunce 03.S tobom ili bez tebe 04.Nocas mi srce pati 05.Ja te volim 06.Sviraj nesto narodno 07.A ti me iznevjeri 08.Pjesmo moja 09.Prokleta je Amerika 10.Moj dilbere 11.Carolije, sukarije 12.Bilo cija 13.Idi, idi 14.Cuvaj se duso 15.Ti me vise ne volis 16.Pustite me nocas 17.Sta smo ti i ja 18.Pustite me da ga vidim 19.Sta mi vrijedi 20.Ederlezi avela 2005-Jackpot (VIP CD 036)01.Jackpot 02.Podsjetnik na ljubav i srecu 03.Ove godine 04.Ubila me tvoja nevjera 05.Glumac bez pokrica 06.Da umrem od srama 07.Kad sve propadne 08.Tjeram po svome 09.Nemoj da pogadjam 10.To mi nije trebalo 11.Tjeram po svome (a capella) 2006-Masina-The Best Of (Grand CD 042)01.To mi nije trebalo 02.Ubila me tvoja nevjera 03.Sta smo ti i ja 04.Masina 05.Trenutak zivota 06.Da umrem od srama 07.Jackpot 08.Podsjetnik 09.Sta je sunce 10.Sviraj nesto narodno 11.Pjesmo moja 12.Glumac bez pokrica 13.Cuvaj se duso 14.Ove godine 2006-Nemam razloga za strah (Hayat 024)01.Sve ti najbolje zelim 02.Idi moja vilo 03.Ne volim te vise 04.Ne vjerujem 05.Trenutak zivota 06.Prijateljica 07.Ja bih kao ti 08.Nemam razloga za strah 09.Puklo bi srce 2007-Live (Grand CD 429)01.Kazna 02.Idi moja vilo 03.Sve ti najbolje zelim 04.Ne vjerujem 05.Puklo bi srce 06.S tobom ili bez tebe 07.Trenutak zivota 08.Cuvaj se srce 09.Ubila me tvoja nevjera 10.Masina 11.Nemam razloga za strah 12.Ja sam tatin sin 13.To mi nije trebalo 14.Sta mi vrjedi 15.Jackpot 16.Sviraj nesto narodno 17.Glumac bez pokrica 18.Da umrem od srama | |
|